Τι είναι η κύστη κόκκυγος και τι την προκαλεί?

Η “κύστη κόκκυγος” είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου ιστού της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (μεσογλουτιαία πτυχή). Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά αγόρια μετά την εφηβεία, χαρακτηριστικά δασύτριχα. Σπανιότερα εμφανίζεται και σε γυναίκες της ίδιας περίπου ηλικίας (μέσος όρος 21 έτη). Οι ξανθές γυναίκες σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν κύστη κόκκυγος. Η κύστη που δεν έχει δώσει επιπλοκές προκαλεί ελάχιστα ενοχλήματα. Η ύπαρξή της γίνεται συχνά αντιληπτή από την παρουσία οροαιματηρού υγρού στα εσώρουχα. Σε περίπτωση φλεγμονής τα συμπτώματα είναι έντονα, με πόνο στη κοκκυγική περιοχή και μερικές φορές πυρετό. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος οδηγεί σε υποχώρηση των συμπτωμάτων, για να επανεμφανιστούν όμως μετά από λίγο καιρό. Η διάνοιξη μπορεί να γίνει και χειρουργικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή δερματική βλάβη, που μοιάζει με μικρό σπυρί μέχρι μία μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά, τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η κύστη φλεγμανθεί, τότε γίνεται ερυθρή και σκληρή, διογκώνεται ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίον έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις “τύποι” της πάθησης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος. Το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση είτε από μόνο του ( παροχετεύεται – “σπάει” ), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανά διαστήματα γίνεται εκροή υγρού.Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Πώς θεραπεύεται η κύστη κόκκυγος?

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από τον βαθμό οξύτητας της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Είναι δυνατή όμως τις περισσότερες φορές και η ριζική αντιμετώπιση της νόσου με χειρουργική επέμβαση.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ώστε να μην υποτροπιάσει.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic. Επίσης μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.Η επέμβαση γίνεται με Laser CO2 . Με το laser ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και οι πιθανότητες υποτροπής είναι σημαντικά λιγότερες.

Τι χρειάζεται μετά την εγχείρηση?

Μετά την εγχείρηση ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και μπορεί να πάει σπίτι του. Η φροντίδα του τραύματος είναι καθημερινή και ξεκινά την επόμενη ημέρα με την πρώτη αλλαγή, που γίνεται από τον χειρουργό.

Οι αλλαγές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση από τους οικείους του ασθενούς και ο χειρουργός επιθεωρεί το τραύμα σε εβδομαδιαία βάση μέχρι να κλείσει, γεγονός που συμβαίνει μετά από 4 ή 5 εβδομάδες.

Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει, να καθίσει και να επιστρέψει στην εργασία του αμέσως, να κάνει μπάνιο από την επόμενη κιόλας μέρα και να μπει στην θάλασσα όταν αυτό συσταθεί από τον θεράποντα.

Εάν έχει γίνει κλειστή μέθοδος, δηλαδή έχει συρραφεί το τραύμα, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH