Η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν σχισίματα στο κοιλιακό τοίχωμα χρησιμοποιώντας μικρές τομές, τηλεσκόπια και πλέγμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ ;

 • Οταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα . Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου) έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι – σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στον σάκο. Η κήλη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση.
 • Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε μπορεί να φύγει (να θεραπευθεί) από μόνη της.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΚΗΛΗ ;

Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και

 • στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).
 • Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Μπορεί να παρουσιασθεί κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαρειά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα.
 • Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και άμεσος ή κάποιος υπόκωφος πόνος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας.
 • Εντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει παγιδευθεί ή περισφιχθεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι αιτία για να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

 • Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
 • Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους.

Ι.   Η πρώτη είναι η κλασσική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στον βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή είναι η κήλη. Η τομή επεκτείνεται από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει την βλάβη. Η μέθοδος αυτή γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.

ΙΙ. Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει  την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά clips. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

 • ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ;

Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί  να  εφαρμοσθεί  λόγω της αδυναμίας να έχουμε καθαρή εικόνα ή να χειριστούμε αποτελεσματικά τα όργανα του ασθενούς. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατρέψουμε μία επέμβαση σε «ανοικτή» είναι η παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα που έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό ή αιμορραγικά προβλήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης. Η απόφαση να γίνει  «ανοικτή» επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ;

 • Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στην αίθουσα της ανάνηψης όπου θα παραμείνετε μέχρι να συνέλθετε τελείως από την νάρκωση.
 • Μόλις συνέλθετε εντελώς, μπορείτε να περπατήσετε μπορείτε να φύγετε.
 • Μετά την επέμβαση θα έχετε κάποιο πόνο, ο οποίος συνήθως διαρκεί 24 με 48 ώρες.
 • Αν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη, εμέτους, δυσουρία θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον χειρουργό σας.
 • δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
 • Αν ο μετεγχειρητικός πόνος παρατείνεται και δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, που σας έχουν συστήσει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας.

Με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας Θα πρέπει να κανονίσετε έναν μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον χειρουργό σας  σε δύο (2) περίπου εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH